Uncategorized

Sveriges längsta kanjon

Skillnaden mellan en kanjon och ravin är hur de har bildats. En kanjon, canyon på engelska, har skapats genom att vatten under en lång tid har format berget och skapat en dalgång. En ravin skapas genom att vattnet för bort löst material. Sveriges längsta kanjon finns i Jämtland och heter Hällingsåfallet, det är både ett vattenfall och naturreservat. Det är till Frostviken ni skall bege er för att få denna storslagna naturupplevelse. Det ligger nära vägen men gångvägen är handikappanpassad så den är spångad. Det innebär att det ligger stockar/bräder att vandra på. Även sly är bortrensade för att det ska vara lätt att ta sig fram. Sly ansas lätt med lite starkare häxsaxar, exempelvis just den här modellen. Hällingsåfallets kanjon sträcker sig 2,5 kilometer, varav 800 meter är de mest sevärda. Hela kanjonet är inte handikappsanpassad så att det går att ta sig fram med rullstol men delen vid fallet fungerar för alla. Där finns även toaletter om det skulle behövas. Fallhöjden på vattenfallet är 42 meter högt och det ordnas olika turistevenemang, exempelvis kan du fira dig ner med lina vid fallet.

Hällingsåfallet i Jämtland

Mest sålda böckerna i Sverige

2019 var den barnbok som sålde allra bäst i Sverige ”Knacka på!” av Anna-Clara Tidholm. Boken släpptes i en första upplaga redan 1992, men när den nya utgåvan kom 2016 blev den åter en storsäljare. Ser man istället till vuxenlitteratur och romaner blev det David Lagercrantz bok ”Hon som måste dö” som såldes i flest exemplar under 2019. På andra plats hamnade ”Lazarus” av Lars Kepler, men inga konkreta försäljningssiffror har släppts så det går inte att avgöra hur många färre exemplar den boken såldes i. Det förlag som hade flest bästsäljare var föga förvånande den stora jätten Bonnier, följt av Norsteds förlagsgrupp och Bookmark förlag. Det finns med andra ord mängder av bra böcker som släpps på marknaden i Sverige, och letar du just nu efter en länk till sommarboken hittar du många spännande titlar att välja och vraka bland på internet.

Tobaksanvändare i Sverige

Enligt Folkhälsomyndighetens rapport har antalet dagliga tobaksanvändare minskat i Sverige mellan 2006-2018. Sju procent av befolkningen i åldrarna 16-84 uppgav att de använde tobaksprodukter dagligen 2018. Det finns även skillnader mellan olika åldersgrupper, där de som är 45 år och över utgör en större del av det totala antalet användare av tobaksprodukter. Ser man till hela tidsperioden, det vill säga 2006-2018, så har andelen som använder tobaksprodukter dagligen gått ner med sju procent. Det här kan bero på att det i dagsläget finns ett större antal produkter att använda sig av, exempelvis är e-cigaretter som bland annat finns hos Cigge vanligare nu, kolla deras ecigg!

Rökmoln från e-cigg

Antalet bankkontor i Sverige

Antalet fysiska bankkontor har minskat i Sverige sedan 2000-talet. Statistik säger att så mycket som vart fjärde kontor har stängt ner sedan millennieskiftet, och trenden ser ut att fortsätta i samma riktning. Fram till 2016 var det bara en bank vars strategi gick ut på att istället öka antalet kontor, men nu har även de blivit tvungna att skära ner. Detta kan bero på att de flesta svenskar vill sköta sina bankäenden via datorn. Så lite som 2 % av befolkningen föredrar att besöka ett riktigt kontor, något som en undersökning som Svea har gjort visar. Ni kan läsa om om den här.

Mynt och sedlar

Jönköping – pärlan vid Vätterns kant

Det är inte ovanligt att Jönköping kallas för Lilla Jerusalem eftersom både kristendomen och frikyrkorörelsen har ett starkt fäste i stan. Det är dock inget som märks särskilt mycket vid ett besök i staden som ligger vid Vätterns södra spets. Här är det så fint att bo och det finns bra kommunikationer med övriga Sverige. Riksväg 26, även känd som Nissastigen, anknyter sydväst ifrån Halmstad, riksväg 40 kommer från Göteborg och E4 löper genom staden. Här finns gott om sevärdheter och stadskärnan bjuder på ett sjudande nöjesliv. Det är inte heller långt till Gränna, polkagrisarnas stad, eller till historiska och vackra Visingsö.

En person som signerar ett kontrakt

Arbeta som fastighetsmäklare

Huvuduppgiften för en fastighetsmäklare är att medla på ett neutralt sätt mellan parterna i ett bostads- eller fastighetsköp så att de kan ingå ett rimligt avtal och känna sig nöjda med affären. Den som vill registrera sig som fastighetsmäklare måste ha en treårig universitets- eller högskoleutbildning som innehåller bland annat fastighetsvärdering, ekonomi, fastighetsförmedling, byggnadsteknik och juridik. Utöver det krävs praktik som mäklare i tio veckor under handledning av en registrerad fastighetsmäklare. Arbetet är varierande och går ut på att under hela försäljningen göra kontroller, annonsera, ansvara för visningar och se till att kontraktet upprättas på rätt sätt. Intresse för människor och förmåga att skapa allians med människor är viktigt.

Man och kvinna.

Att sälja sin bostad

Om du är på gång att sälja ditt hus eller din lägenhet är det viktigt att välja en fastighetsmäklare som vet vad de sysslar med och som erbjuder bra och prisvärda tjänster. På HusmanHagberg kan du få kostnadsfri värdering av din bostad och de kan sedan hjälpa dig med allt från annonsering till försäljning. Det är många steg i att sälja en fastighet och det är ingenting du enkelt kan göra på egen hand. Det första steget är att kontakta en fastighetsmäklare för att värdera bostaden, så att du vet hur högt pris du kan begära. Efter det ska det tas vackra bilder som visar den bästa sidan av fastigheten, både inomhus och utomhus. Självklart ska en lockande annons skrivas och det ska hållas en eller flera visningar. Det är därför mycket viktigt att anlita en bra mäklare som vet hur allting går till.

Kök med köksö
Överlämning av nycklar

Hårtorkar och plattänger

Många använder sig av flertalet produkter och redskap för håret, både för att göra det blankare och lenare och för att kunna forma och torka det snabbare. Det snabbaste sättet att torka håret är med hjälp av en hårtork. Sådana finns i en mängd olika utföranden och i flera prisklasser. De blåser ut luft på håret, vilket i sin tur gör att det torkar. Det går snabbare om du samtidigt borstar eller kammar håret. En plattång använder också värme, men för att forma håret. De används främst för att platta till ett lockigt eller krusigt hår. Tången kan användas på hela håret eller delar av håret, till exempel om du vill forma till luggen eller böja hårtopparna inåt eller utåt. Om du vill köpa plattång finns det också många att välja på, såväl i olika prisklasser som med olika funktioner och finesser.

Kvinna som plattar håret
Kvinna med rakt hår

Se och göra i Växjö

Växjö är en stad i Småland och i den bor det 65 383 invånare. Det gör staden till Sveriges 19:e största tätort. Att bo i Växjö har många fördelar, det är till exempel nära till det mesta var i staden du än bor. Växjö ligger också i mitten och något söder ut i landet, vilket gör att staden ligger på ett bekvämt avstånd till flera andra städer, så som Malmö, Göteborg och Linköping. I Växjö finns det mycket att se och göra som besökare. Några välkända sevärdheter är stadens domkyrka, Linnéträdgården, Sveriges glasmuseum, Utvandrarnas hus och Kronobergs slottsruin. Domkyrkan har cirka 130 000 turistbesök varje år. Den började byggas på 1100-talet och ligger centralt i staden och intill Linnéparken. Anledningen till namnet på parken är att Carl von Linné studerade på Växjös gymnasium. Det här gör att det finns många spännande växter att ta del av i Linnéparken (som även kallas för Linnéträdgården), även en lekpark som är utformad med inspiration från Linné. I Växjö finns det alltså mycket att göra, såväl för besökare som för dig som bor där.

Blommor i trädgård

Bra att veta om magnesium

Magnesium är en mineral som samarbetar med kalcium i kroppen. Det är väldigt viktigt att man får i sig tillräckligt med magnesium eftersom mineralen behövs för hela 300 olika metaboliska reaktioner samt för att cellerna, hjärtat och musklerna ska fungera som de ska. Man kan få i sig magnesium via de flesta baslivsmedel som fullkornsprodukter, fisk, bananer, nötter och frön samt via kranvatten. Vid vissa sjukdomar, vid kostrestriktion eller om man idrottar väldigt mycket kan det dock vara svårt att få i sig tillräckligt med magnesium och då kan det vara lämpligt att ta ett tillskott. Ta gärna ett blodprov på vårdcentralen för att se om du har normala värden eller prova själv och se om du mår bättre av att ta ett tillskott. Det finns nämligen forskning som tyder på att den optimala mängden magnesium ligger långt över den mängden som Livsmedelsverket rekommenderar. Risken att överdosera på magnesium är dock liten och leder ibland till diarré.

En klase bananer
En burk kosttillskott